Wsparcie
Szybkie odpowiedzi na częste pytania.
Dostęp i linki
Dlaczego link prosi o kod?
Właściciel ograniczył dostęp i włączył kod gościa.
Poproś właściciela o dostęp lub wpisz kod — dostęp zwykle jest zapisany na tym urządzeniu przez kilka godzin.
Jeśli kod nie działa, poproś o aktualny (mógł się zmienić).
Poproś właściciela o dostęp lub wpisz kod — dostęp zwykle jest zapisany na tym urządzeniu przez kilka godzin.
Jeśli kod nie działa, poproś o aktualny (mógł się zmienić).
Co oznaczają poziomy dostępu?
To główne ustawienia dostępu dla profilu/listy/wydarzenia.
Otwarte dla wszystkich
Każdy z linkiem może otworzyć.
Tylko obserwujący
Tylko Twoi obserwujący.
Wybrane osoby
Tylko wybrane osoby, którym przyznałeś dostęp.
Nikt
Dostęp jest zamknięty dla wszystkich poza Tobą.
Uwaga: dostęp gościa / kod dostępu to osobne ustawienie.
Co to jest dostęp gościa / kod dostępu?
To kod gościa: każdy z linkiem + kodem może zobaczyć listę/wydarzenie nawet bez konta.
Wprowadziłem kod, ale nadal się nie otwiera. Dlaczego?
Zwykle to jedna z tych sytuacji: kod się zmienił, otworzyłeś inny link (inna lista/wydarzenie) lub właściciel wyłączył dostęp gościa.
Jeśli nadal nie działa, odśwież stronę lub spróbuj innej przeglądarki/urządzenia.
Jeśli nadal nie działa, odśwież stronę lub spróbuj innej przeglądarki/urządzenia.
Dlaczego profil jest widoczny, a lista/wydarzenie ukryte?
Profile, każda lista i każde wydarzenie mają własne ustawienia dostępu.
Profil może być widoczny, a konkretna lista/wydarzenie — ograniczone.
Profil może być widoczny, a konkretna lista/wydarzenie — ograniczone.
Dlaczego bezpośredni link do prezentu się nie otwiera?
Jeśli otwierasz bezpośredni link do prezentu i się nie otwiera, właściciel ograniczył dostęp.
Poproś właściciela o dostęp lub wpisz kod gościa (jeśli włączony).
Poproś właściciela o dostęp lub wpisz kod gościa (jeśli włączony).
Czy mogę ustawić dostęp osobno dla profili, list i wydarzeń?
Tak. Profile, każda lista i każde wydarzenie mają osobne ustawienia dostępu.
Jeśli dostęp to “Nikt”, czy kod gościa nadal działa?
Tak. Jeśli dostęp gościa jest włączony, każdy z linkiem + kodem może zobaczyć nawet gdy główny dostęp jest zamknięty.
Dlaczego dostęp gościa nie jest zapisywany?
Czasem przeglądarka nie zapisuje cookies (np. z powodu blokerów).
Wtedy kod może być potrzebny ponownie — spróbuj innej przeglądarki/urządzenia.
Wtedy kod może być potrzebny ponownie — spróbuj innej przeglądarki/urządzenia.
Zaobserwowałem kogoś — dlaczego nadal nie widzę listy/wydarzenia?
Obserwowanie pomaga tylko, jeśli dostęp zasobu jest ustawiony na “Tylko obserwujący”.
W innych przypadkach zależy to od ustawień właściciela (wybrane osoby / kod gościa / zamknięte).
W innych przypadkach zależy to od ustawień właściciela (wybrane osoby / kod gościa / zamknięte).
Czy kod gościa można zmienić?
Tak.
Po zmianie stary kod przestaje działać i może być wymagany nowy.
Po zmianie stary kod przestaje działać i może być wymagany nowy.
Rezerwacje
Co oznaczają zasady rezerwacji?
To ustawienie określa, kto może rezerwować.
Każdy, kto może przeglądać
Każdy z dostępem do podglądu może rezerwować (w tym goście z kodem, jeśli włączone).
Tylko obserwujący
Rezerwować mogą tylko obserwujący właściciela.
Rezerwacje wyłączone
Rezerwacje są wyłączone.
Kto może anulować rezerwację lub oznaczyć jako podarowane?
Anulowanie rezerwacji — właściciel życzenia lub osoba, która zarezerwowała.
Oznaczenie jako podarowane — tylko właściciel życzenia.
Oznaczenie jako podarowane — tylko właściciel życzenia.
Dlaczego nie mogę zarezerwować, skoro widzę listę?
Rezerwacje mogą być wyłączone lub ograniczone przez właściciela (np. tylko obserwujący lub wybrane osoby).
Jak całkowicie wyłączyć rezerwacje?
W ustawieniach wybierz “Rezerwacje wyłączone”.
Listy i życzenia
Jak działa współtworzenie udostępnionej listy?
Po włączeniu współtworzenia udostępnionej listy zalogowane osoby mogą dodawać życzenia, jeśli pozwalają na to ustawienia dostępu do listy. Mogą edytować tylko dodane przez siebie życzenia; właściciel listy może zarządzać wszystkim.
Goście korzystający wyłącznie z kodu dostępu nie mogą dodawać życzeń.
Goście korzystający wyłącznie z kodu dostępu nie mogą dodawać życzeń.
Jak szybko dodać życzenie?
Otwórz produkt w dowolnej aplikacji lub na stronie → Udostępnij → Craftbox.
Jeśli strona jest wspierana, dane wypełnią się automatycznie — wybierz, gdzie zapisać (lista/wydarzenie) lub dodaj przynajmniej tytuł i kliknij Zapisz.
Jeśli strona jest wspierana, dane wypełnią się automatycznie — wybierz, gdzie zapisać (lista/wydarzenie) lub dodaj przynajmniej tytuł i kliknij Zapisz.
Skąd pochodzi obraz życzenia?
Najpierw używamy twojego zdjęcia. Jeśli go nie ma, próbujemy pobrać podgląd z linku.
Jeśli nadal nie ma obrazu, pokazujemy placeholder.
Jeśli nadal nie ma obrazu, pokazujemy placeholder.
Wydarzenia i treści
Jaka jest różnica między listą a wydarzeniem?
Lista to wishlist bez konkretnej daty.
Wydarzenie to okazja z datą: wygodnie jest zbierać życzenia na konkretny moment i dzielić się wspólną treścią (np. zdjęciami).
Wydarzenia stają się wspomnieniami dla uczestników, a globalne wydarzenia pozwalają zobaczyć życzenia wielu osób z tej samej okazji (np. Boże Narodzenie).
Wydarzenie to okazja z datą: wygodnie jest zbierać życzenia na konkretny moment i dzielić się wspólną treścią (np. zdjęciami).
Wydarzenia stają się wspomnieniami dla uczestników, a globalne wydarzenia pozwalają zobaczyć życzenia wielu osób z tej samej okazji (np. Boże Narodzenie).
Kto może dodawać zdjęcia lub treści do wydarzenia?
Właściciel może włączyć proponowanie prezentów i przesyłanie zdjęć osobno dla każdego wydarzenia.
Po ich włączeniu zalogowani obserwujący lub uczestnicy mogą dodawać treści, jeśli spełniają reguły widoczności wydarzenia. Goście korzystający wyłącznie z kodu dostępu mogą przeglądać treści, ale nie mogą ich dodawać.
Po ich włączeniu zalogowani obserwujący lub uczestnicy mogą dodawać treści, jeśli spełniają reguły widoczności wydarzenia. Goście korzystający wyłącznie z kodu dostępu mogą przeglądać treści, ale nie mogą ich dodawać.
Co mogą robić goście (link + kod)?
Goście mogą oglądać listę/wydarzenie i rezerwować, jeśli to dozwolone.
Goście nie mogą dodawać pomysłów/zdjęć/treści.
Goście nie mogą dodawać pomysłów/zdjęć/treści.
Dlaczego nie mogę dodać pomysłów lub zdjęć do wydarzenia?
Jeśli nie jesteś właścicielem ani twórcą, proponowanie prezentów lub przesyłanie zdjęć może być wyłączone albo konto może nie spełniać reguł widoczności wydarzenia. Goście korzystający wyłącznie z kodu dostępu nie mogą dodawać treści.
Czy goście mogą dodawać pomysły lub zdjęcia?
Nie. Goście korzystający wyłącznie z kodu dostępu mogą przeglądać i, jeśli jest to dozwolone, rezerwować prezenty. Uprawnieni, zalogowani obserwujący lub uczestnicy mogą dodawać treści, gdy właściciel włączy tę możliwość.
Jaka jest różnica między gościem a użytkownikiem z kontem?
Gość: przeglądanie (i rezerwowanie, jeśli dozwolone).
Użytkownik z kontem: może tworzyć listy i wydarzenia oraz dodawać propozycje prezentów lub zdjęcia, jeśli pozwalają na to jego rola, widoczność wydarzenia i ustawienia właściciela.
Użytkownik z kontem: może tworzyć listy i wydarzenia oraz dodawać propozycje prezentów lub zdjęcia, jeśli pozwalają na to jego rola, widoczność wydarzenia i ustawienia właściciela.
Konto i prywatność
Co dzieje się z dostępem gościa po wylogowaniu?
Wylogowanie może wyczyścić dostęp w przeglądarce — i kod gościa może być potrzebny ponownie.
Problemy i pomoc
Zdjęcia się nie ładują — co mogę zrobić?
Odśwież stronę i sprawdź połączenie.
Jeśli nie pomoże, spróbuj innej przeglądarki/urządzenia i wyłącz blokery.
Jeśli nie pomoże, spróbuj innej przeglądarki/urządzenia i wyłącz blokery.
Strona wygląda na uszkodzoną — co mogę zrobić?
Spróbuj twardego odświeżenia, tymczasowo wyłącz rozszerzenia i otwórz w innej przeglądarce.
Jeśli problem się powtarza, skontaktuj się ze wsparciem i dołącz zrzut ekranu.
Jeśli problem się powtarza, skontaktuj się ze wsparciem i dołącz zrzut ekranu.
Jak skontaktować się ze wsparciem, aby pomóc szybko?
Dołącz link, krótki opis, urządzenie/przeglądarkę oraz zrzut ekranu (jeśli to możliwe).
Usunięcie konta i język
Jak usunąć konto i dane?
W aplikacji: Profil → Konto → Usuń konto.
To nieodwracalne — dane są trwale usuwane z serwera.
W wersji web: wyślij prośbę przez support/Privacy.
To nieodwracalne — dane są trwale usuwane z serwera.
W wersji web: wyślij prośbę przez support/Privacy.
Gdzie mogę zmienić język?
W aplikacji — w Ustawieniach.
W wersji web — przełącznik języka jest na dole strony.
W wersji web — przełącznik języka jest na dole strony.
Wciąż potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się ze wsparciem — podaj link, krótki opis i, jeśli to możliwe, zrzut ekranu.